Korkin kerääminen | Amorim Cork Flooring

Korkin kerääminen

Uusi elämä, 9 vuoden syklissä

Korkkikaarnalankut ovat keruuprosessin tulos, joka mahdollistaa ne lukemattomat mahdollisuudet, joissa sitä voidaan käyttää laajalti teollisuudessa, kuten esimerkiksi lattianpäällysteenä.

Korkkikaarnalankut ovat keruuprosessin tulos, joka mahdollistaa ne lukemattomat mahdollisuudet, joissa sitä voidaan käyttää laajalti teollisuudessa, kuten esimerkiksi lattianpäällysteenä.

25 vuoden kasvun jälkeen korkkitammi on valmis ensimmäiseen sadonkorjuuseen. Tämän jälkeen se tehdään uudestaan 9 vuoden välein touko-elokuussa. Tämä vuoden aika on otollisin kuorinnalle, koska silloin puun kasvu on aktiivisimmillaan ja kuoriminen helpointa. 
Korkin sadonkorjuu tehdään vielä tänäänkin käsityönä, joka vaatii vuosien kokemuksen ja osaamisen ja joka usein on periytynyt sukupolvelta toiselle. Työ vaatii osaamista ja taitoa siksi , että se suoritetaan puunrunkoa vahingoittamatta. 
Puuta ei koskaan kaadeta kuorintaprosessissa ja korkkikaarna aloittaa aina uuden kaarnan kasvun heti edellisen kuorinnan jälkeen. Tässä uudistumisprosessissa korkkipuun kyky sitoa CO2 itse asiassa lisääntyy. 
Korkkimetsät ovat täydellinen esimerkki ympäristön ja kestävän kehityksen hyödyntämisestä - juuri se tosiasia, että yhtään puuta ei kaadeta kaarnankeruussa on ainutlaatuista luonnon hyödyntämistä ja kestävää kehitystä.
Korkkiteollisuus mahdollistaa tuhansien ihmisten työt ja asumisen näillä alueilla. WWF:n mukaan yli 100.000  ihmistä eteläisessä  Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa on suoraan tai epäsuorasti riippuvainen näistä metsistä. Pelkästään Portugalissa noin 700 yritystä on tästä taloudesta riippuvainen, ja työllistää suoraan 8 300 ihmistä sekä tuhansia epäsuorasti.

Korkinkeruun vaiheet

virgin

1. sadonkorjuu

Noin 25 vuoden ikäinen puu on kuorintavalmis, jos sen ympärysmitta on 130 cm korkeudella 70 cm. Kuorittu korkki on tällöin vielä hyvin epätasaista.

secundeira

2. sadonkorjuu

Tehdään 9 vuoden kuluttua edellisestä (aikaisintaan). Korkki ei näissä kahdessa ensimmäisessä sadonkorjuussa ole vielä kelvollista käytettäväksi pullonkorkkeihin, mutta sitä voidaan käyttää mm. lattiapäällysteissä.

amadia

3.sadonkorjuu

Seuraavan 9 vuoden jälkeen korkkitammi saavuttaa 9 vuoden sadonkorjuusyklin. Korkkitammea voidaan sen elinaikana korjata 15-18 kertaa, koska korkkitammi voi elää jopa 200 vuotta. Kolmannesta kuorinnasta lähtien korkki soveltuu myös pullonkorkkeihin.

Myyttejä ja totuuksia

Minkälaiset olosuhteet ovat korkkipuun kasvulle ihanteelliset?

Korkille alkuperäiset Välimeren ympäristön olosuhteet, jotka ovat:
Hiekkainen, kalkiton maaperä, jossa on hieman typpeä ja fosforia ja paljon kaliumia ja pH 4.8 - 7.0;
Sademäärä 400-800 mm vuodessa;
Lämpötila -5 ºC to 40 ºC;
Korkeus merenpinnasta 100-300 m.
 

Kauanko korkkipuu elää?

Korkkitammen keskimääräinen elinikä on 200 vuotta.

Mikä on maailman suurin ja vanhin korkkipuu?

Vanhin, edelleen satoa tuottava korkkitammi  on Whistler Tree, Águas de Mourassa, Alentejon alueella  Portugalissa. Tämä puu on istutettu vuonna 1783, se on14 metriä korkea ja sen rungon ympärysmitta on 4.15 metriä. Vuonna 2018, Whistler Tree äänestettiin vuoden puuksi Euroopassa. Se on saanut tämän nimen, koska sen lehvästöjen sisältä kuuluu lukemattomien laululintujen laulua. Vuodesta 1820 lähtien se on antanut satoa yli 20 kertaa ja vuonna 1991 siitä saatiin 1200 kg korkkia, joka on enemmän kuin monesta puusta saadaan niiden elinaikana. Tästä yhdestä sadosta valmistettiin yli 100 000 pullonkorkkia.

Kaadetaanko korkkipuu kun sen sato kerätään?

Ei. Kuorinta tehdään mauaalisesti eikä puuta kaadeta.Jokaisen kuorinnan jälkeen puu alittaa regeneroitumisen ja uudistaa kaarnansa. Puu ei tästä vahingoitu.

Onko korkkipuita aina ollut olemassa?

Kyllä. Jotkun tutkijat väittävät, että korkkitaeja on ollut jo yli 60 miljoonaa vuotta sitten. On tieteellisesti osoitettu, että korkkitammet selvisivät jääkaudesta Välimeren ympäristössä n. 25 miljoonaa vuotta sitten. Portugalissa,  missä maailman laajimmat korkkimetsälöydöt ovat, on fossileista löytynyt merkkejä puiden olemassaolosta yli 10 miljonaa vuotta sitten.

Korkkitammi on Portugalin kansallispuu

Vuonna 2011 korkkitammi julistettiin yksimielisesti Portugalin kansallispuuksi. Sen arvostus perustuu suoraan sen antamaan taloudelliseen, sosiaaliseen ja ympäristölliseen merkitykseen. Noin  23 % Portugalin metsistä on korkkitammea, se on merkittävä tekijä maan tärkeimmälle teollisuudenalalle ja samalla se estää maaseuden autioitumista ja ylläpitää luonnon biodiversiteettiä.
Korkkitammen merkitys Portugalille huomattiin jo 1200-luvulla, jolloin ensimmäiset lait vahvistettiin suojelemaan tätä lajia.
Portugalissa korkkipuun kaataminen on lailla kielletty ja jokainen puu on identifioitu, jotta voidaan varmistaa niiden absoluuttinen jäljittäminen. 

Jokaisesta askeleesta jää jälki ja meidän se on ilmastoystävällinen

Yhtiö

Amorim Cork Flooring käyttää evästeitä mahdollistaakseen parhaan käyttökokemuksen ja kohdentamaan sivuston sisältöä verkkosivustollamme vieraillessasi. Klikkaamalla Hyväksy-painiketta sallit verkkosivustomme evästeiden käytön tietokoneessasi ja mobiililaitteessasi.

Tutustu tietosuojakäytäntöömme täällä .