raaka-aine | Amorim Cork Flooring

raaka-aine

Korkki on 100 prosenttisen luonnollinen, uudelleenkäytettävissä ja kierrätyskelpoinen. Vaikka  asiaa katsoisi ympäristön, sosiaalisesta tai taloudellisesta näkökulmasta, niin korkki on yksi maailman monipuolisimmista materiaaleista.

Korkki on korkkitammen kaarnaa (Quercus suber L).  Se on kevyttä, ei läpäise nesteitä eikä kaasuja, se on elastinen ja puristuva materiaali, tulenkestävä ja kulutusta kestävä täysin uusiutuva luonnonmateriaali.

Väheksymättä muita tuotteita, korkilla on raaka-aineena uskomaton käyttöpotentiaali ainutlaatuisen kemiallisen rakenteensa vuoksi.

 

Suberiini

Korkkisolujen pääkomponentti, antaa korkille sen kimmoisuuden

Ligniini

Eristekomponentti

Polysakkariinit

Solukon komponentteja, jotka antavat korkille sen rakenteen ja ulkonäön.

Tanniinit

Polyfenoliyhdisteet vastaavat värien synnystä

Seroidit

Hydrofobiset yhdisteet tekevät korkista vettä hylkivän

Ominaisuudet

Akustisuus

Korkki johtaa huonosti ääntä ja tärinää. Tämä johtuu siitä, että solukoissa oleva ilma tekee siitä lähes läpäisemättömän ja vaimentaa tehokkaasti siihen kohdistuvia iskuja.

Lämmönsitomiskyky

Ilma solukoissa on tehokas lämmöntasaaja sekä kuumuutta että kylmyyttä vastaan.

Kimmoisa ja puristusta kestävä

Se on ainoa yksirakenteinen aine, joka puristettaessa toiselta puolelta, ei turpoa vastakkaiselta puolelta. Tämän ominaisuuden vuoksi sillä on kyky sopeutua esimerkiksi lämpötilan vaihteluihin ja paineeseen ilman, että siitä aiheutuu muutoksia tuotteeseen.

Hypoallergeeninen

Se auttaa suojaamaan allergioita vastaan eikä aiheuta riskiä astmapotilaille, koska se ei ime pölyä.

Kaasuja ja nesteitä läpäisemätön

Korkki on ominaisuuksiensa vuoksi käytännössä kaasuja ja nesteitä läpäisemätön. Se kestää kosteusrasituksia ikuisuuksia eikä sen ominaisuudet silti heikkene. 

Resistanssi tulta ja kuumuutta vastaan

Se palaa ilman liekkiä, eikä päästä mitään myrkyllisiä kaasuja palamisreaktiossa, mikä hillitsee luonnollista palamista.

Myyttejä ja totuuksia

Miksi korkki on kimmoisaa?

Korkkia voidaan puristaa yli puoleen mittaansa sen menettämättä kimmoisuuttaan. Sen jälkeen se palautuu alkuperäisiin mittoihinsa.Tämä on korkin "elastinen muisti".

Vaihteleeko korkin laatu riippuen siitä missä maassa se on kasvanut?

Ei välttämättä. Jos Quercus suber L geeniperimä on sama, niin mitään merkittäviä eroja ei ole. Yksilöllisiä pieniä eroja puiden välillä kuitenkin luonnollisesti on. 

Voidaanko korkkia hyödyntää energian tuottamiseen?

Kyllä. Corticeira Amorim tuottaa yli 60 % energiantarpeestaan käyttämällä korkkipölyä (biomassa), joka on CO2 neutraali energialähde.

Korkkia käytetään tuulipuistojen turbiinien lavoissa sen keveyden, äänen vaimennuskyvyn ja lämmön eristyskykykynsä vuoksi.

Onko korkki hyväksi terveydellesi?

Kyllä. Porton yliopiston tutkimukset osoittavat, että korkilla on antioksidanttisia ja anti-karsinogeenisia ominaisuuksia. Bordeaux II yliopiston mukaan luonnonkorkki välittää viinille terveyttä parantavia ominaisuuksia. Lisäksi mm. lattiapäällysteissä ja jalkineissa käytettynä korkki auttaa parantamaan ryhtiä ja vähentää fyysistä rasitusta.

Korkki on arkkitehtien valinta Pritzker Prize palkinnoksi

Korkki on myös eräiden maineikkaiden nykytaiteen arkkitehtien materiaalivalinta. Monet Pritzker Prize palkituista, mukaan lukien Nobel Prize of Architecture palkituista, ovat jo valinneet korkkituotteita projekteihinsa. Näitä ovat m.m. Eduardo Souto Moura ja Siza Vieira (esimerkiksi Portuguese Pavilion at Expo Hanover 2000) samoin kuin  Jacques Herzog ja Pierre de Meuron tiimi (Serpentine Gallery Pavilion 2012).

Tiesitkö muuten, että korkkia käytetään myös elokuvien erikoisefekteissä?

Keveytensä vuoksi korkkigranulaatteja käytetään erikoistehosteissa simuloimaan räjähdyksiä. Tätä tekniikkaa käytettiin mm. elokuvissa Total Recall (pääosassa Colin Farrell), Gangster Squad (pääosassa Sean Penn), Mission Impossible (pääosassa Tom Cruise) sekä myös Tomb Raiderissa. Ghostbustersissa korkkia taas käytettiin simuloimaan rakennusten romahtamista ja Volcanossa sekä Dante's Peakissa muodostamaan vulkaanisia kiviä. Yleensä, kun filmeissä luoti osuu johonkin, niin osumasta lähtevät hiukkaset on tehty korkista.

Kestävän kehityksen syntysija

Korkkitammimetsät

Amorim Cork Flooring käyttää evästeitä mahdollistaakseen parhaan käyttökokemuksen ja kohdentamaan sivuston sisältöä verkkosivustollamme vieraillessasi. Klikkaamalla Hyväksy-painiketta sallit verkkosivustomme evästeiden käytön tietokoneessasi ja mobiililaitteessasi.

Tutustu tietosuojakäytäntöömme täällä .